We snappen dat je apetrots bent als je je zelfgemaakte sushi op de tafel ziet liggen. Het verschaft wat werk, maar dan heb je vaak goedkope én lekkere sushi op tafel. Je weet in ieder geval zelf wat voor verse ingrediënten je in de sushi terug kunt vinden. Het kan voorkomen dat je nog sushi over hebt en dat je dat graag wilt bewaren. Maar hoe doe je dat dan?
Kamertemperatuur
Ik moet je helaas teleurstellen, want sushi kan je niet zo lang bewaren. Het beste is om sushi om kamertemperatuur te eten en gelijk te nuttigen. Wanneer je namelijk de sushi in de koelkast bewaard verliest het al snel de smaken en de nori (zeewier) wordt slap. Dit zou zonde zijn van al je harde werk! Bewaren in de koelkast kan natuurlijk wel, maar dan wel voor een kortere periode. Hieronder zie je via de Bewaarwijzer een handig schema’tje om te onthouden.

Het verpakken van sushi
Rol allereerst de sushi in plasticfolie en plaats het dan in een luchtdicht bewaardoosje in de koelkast. Zorg er wel voor dat je sushi nooit langer dan vier op kamertemperatuur laat liggen, want dan kun je het helaas niet meer opeten.
Naarmate sushi langer wordt bewaard, dan nemen het aantal bacteriën snel toe en dus ook de kans dat je er ziek van kunt worden. Vermijd dus vooral de sushi als je niet weet hoelang én hoe deze bewaard is.
Een aantal handige vraag & antwoorden vind je hiernaast!

Hoe moet je sushi invriezen?
Er zijn een aantal simpele stappen die je moet volgen om sushi in te vriezen.
- Doe allereerst de sushi, zonder de toppings, in luchtdichte diepvriesbakjes.
- Label daarnaast meteen de verpakking met datum en natuurlijk de ingrediënten.
- Probeer de sushi achterin je diepvries te plaatsen bij ongeveer -18°c.
Hoe kun je het beste sushi ontdooien?
Je kunt je bevroren sushi het beste ontdooien door het plastic zakje waarin de sushi zit verpakt in een emmer met lauw water te zetten voor 30 minuten. Mocht je hier geen tijd voor hebben, dan kun je ook de magnetron gebruiken en deze 2 minuten op ‘defrost’ zetten.
Wanneer is je sushi bedorven?
Als de vis op je sushi slijmerig is en slecht ruikt moet je het meteen weggooien. Je herkent bedorven sushi snel door de smaak die het afgeeft, maar ook de geur en textuur. Ook moet de rijst niet hard zijn en de groentes niet zijn verkleurd.
Wil je zelf sushi maken? Probeer dan eens dit heerlijke regenboog-sushi recept. Wij zouden het leuk vinden als je het eindresultaat deelt via @Sushi.Liefhebbers op Instagram. Onder de deelnemers verloten we maandelijks gave sushi-prijzen.
