
Sushirijst (sushi meshi)

Zelf sushi maken begint natuurlijk met de sushirijst. Een goed begin is het halve werk.
500 g sushi rijst
Doe de rijst in een zeef en spoel af onder koud stromend water. Schep in een pan met dikke bodem. Laat 10 min. staan zodat de rijst wat water opneemt.
600 ml kraanwater
Voeg het water toe aan de rijst en breng op hoog vuur aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat 2 min. op hoog vuur koken.
Zet het vuur middelhoog en kook 5 min. Zet dan het vuur laag en kook nog 12 min.
Zet het vuur uit, neem de deksel van de pan en dek de pan af met een schone theedoek. Laat 15 min. staan.
Door deze manier van koken laat je de rijstkorrels geleidelijk tot de kern gaar worden.
Door deze manier van koken laat je de rijstkorrels geleidelijk tot de kern gaar worden.
Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Schep de rijst voorzichtig in een ruime, lage schaal en sprenkel de dressing erover.
Schep de rijst voorzichtig om en waaier tijdens het omscheppen. Hierdoor krijgen de korrels een mooie glans.
Verwerk de rijst (met bijvoorbeeld een Sushi Bazooka, Sushi Mal of Sushi Mat) als deze op kamertemperatuur is.